dissabte, 16 de novembre del 2013

Els temps de cocció



Recordem que s'ha de procurar sempre la cocció a foc lent. Es tracta de reduir el foc al mínim i seguidament augmentar-lo, poc a poc, fins a obtenir una intensitat que preservi l'ebullició. No cal pujar més el foc i, sobretot, cal evitar que les flames ultrapassin el llindar entre la base i els costats del recipient.

Aquests temps d'ebullició són els genèrics per a la majoria de productes, i comprenen tot el temps des de que posem l'aliment a l'aigua bullint fins que apaguem el foc. Per tant, no hem de sumar-hi temps pel fet que, quan hi submergim l'aliment, l'aigua para de bullir una estona.

Podem consultar el temps que s'indica en els envasos, però convé tenir-ne una idea general com a la llista següent.

Cereals:

  • Arròs mig: 8 minuts.
  • Arròs llarg: 10 minuts.
  • Arròs integral: 15 minuts.
  • Pasta (deshidratada) simple (macarrons, spaghetti, etc.): 10 minuts.
  • Pasta (deshidratada) farcida (tortellini, ravioli, etc.): 15 minuts.
  • Pasta fresca (parcialment deshidratada) simple: 3 minuts.
  • Pasta fresca (parcialment deshidratada) farcida: 5 minuts.

Verdures, hortalisses i feculents:

  • Espinacs congelats: 15 minuts.
  • Col: 30 minuts.
  • Col-i-flor: 30 minuts.
  • Patates: 25 minuts.