dissabte, 16 de novembre del 2013

Consells bàsics de cuina

  • Netejar, fregar i endreçar a mesura que es va fent. Això vol dir que el marbre, estris, plats, cassoles i tot el que embrutem durant el procés hauria d'estar rentat quan seiem a taula. No hi ha com acabar de cuinar i servir-se el plat amb la cuina neta. Molt diferent és deixar-ho per més tard i acabar de menjar amb la cuina bruta i la pica plena, perquè quan s'està fent la digestió ens farà molta mandra, i diria que aleshores ja no és moment d'estar a la cuina excepte per a fer-se un cafè o alguna infusió del nostre gust.
  • No cal acabar-se tot el que s'ha cuïnat. En canvi, sobretot si es vol estalviar temps i energia, sí és recomanable fer quantitats tan generoses com volguem (quan ens plagui i no escaigui el contrari), i guardar-les en carmanyoles o d'altres recipients adequats.
  • És recomanable, sempre que no escaigui el contrari, el cuinar a foc lent; és a dir, amb el foc baix i durant un temps més llarg. 
  • Per a fer bullir l'aigua més aviat i alhora estalviar energia, ens permetem reduir el foc i tapem la cassola o recipient de cocció.
  • En el cas de fregir amb oli, és igualment recomanable tapar els recipients de cocció durant la mateixa. No tan sols estalviem energia, ens permetem reduir el foc i el temps de cocció, reduïm l'escàndol propi de fregir, i embrutem menys les rajoles de la cuina, sinó que a més el procés ens permet cuinar el mateix de manera bastant més saludable, a mesura que podem rebaixar relativament l'oli mentre aprofitem per a la cocció tota l'aigua, líquida i en vapor, del propi aliment.
  • Fregiu generalment amb oli d'oliva. Si trobeu fort el sabor resultant, podeu triar un oli d'oliva amb poca acidesa. El propòsit d'estalviar en la compra no ha d'arribar a excloure aquest ingredient bàsic, perquè les alternatives que hi ha són literalment perjudicials per a la salut i fins i tot pel medi ambient. A saber: a) La mantega i la margarina no són opcions gaire saludables per a l'organisme; b) l'oli de girasol és excessivament ric en greixos saturats; c) l'oli de palma incrementa el colesterol i pot generar problemes cardiovasculars, a més de ser la causa d'immenses deforestacions; d) el greix de porc i d'altres cúmuls de greix animal són, no cal dir-ho, quelcom que s'hauria de descartar en pràcticament qualsevol alimentació.