Allioli (batut)

Us explicaré com fer un allioli amb batedora minipimer. El resultat en cos i textura és com el d'una maionesa, amb la particularitat de que hi afegim all, és clar.



INGREDIENTS:

  • 250ml d'oli d'oliva (amb poca acidesa)
  • 3 dents d'all
  • 2 ous


PREPARACIÓ:

Necessitarem una batedora de mà, el que popularment anomenen minipimer, i un recipient de plàstic cònic, llarg i més aviat estret, com els que se solen dissenyar per a tal electrodomèstic. Primer, pelem les dents d'all i les tallem en llàmines fines, que afegirem al recipient. Seguidament hi afegirem l'oli i per darrer el contingut d'un parell d'ous.

El punt delicat del procés és el del batut, perquè si no anem amb cura se'ns pot "tallar" la consistència de la mescla i quedar líquida en lloc d'espessa. Amb delicadesa, i havent regulat la potència de la batedora al mínim possible, introduïm l'extrem de la màquina fins que reposi al fons del recipient. Sense moure la batidora, tal i com està, com si la deixéssim verticalment allí, premem el botó per activar-la i deixem que la mescla es faci talment, sense més moviment que el de la seva hèlice. En pocs segons, tot notant que la solució està espessa, podem començar a inclinar la batedora en un moviment lent i circular, per tal de "caçar" els trossos d'all que puguin quedar pel voltant. Després, lentament, alcem la batedora uns centímetres, i l'enfonsem de nou, sempre poc a poc, amunt i avall, repetint aquest moviment pels diferents punts del cercle de la superfície fins que n'hem cobert tota l'àrea. En acabat, anem alçant la batedora fins a emergir totalment de la mescla i, encara activada, la remenem pels cantons del recipient, per tal d'espolsar allí dins tot l'allioli que la pringa. Finalment, desendollem la batedora i, desmuntant-la si cal, la posem per rentar a la pica. Abans, probablement, sentireu la temptació de tastar l'allioli que encara la cobreix. Passeu el dit pel braç de la batedora, però no us aventureu a ficar-lo dins l'hèlice, encara que estigui desendollada. No val la pena generar un mal hàbit que un dia pugui dur lloc a un accident.

Per a servir l'allioli, res més ideal a nivell estètic que un típic morter català, dels de color groc, tot i que aquesta proposta no és del tot honesta en el nostre cas, ja que el bell recipient no ha pres part en el procés. Altrament, triaria un bol de fang que ens agradi i que aporti una certa rusticitat per tal de dissimular una mica la nostra "maionesa amb all". Ha ha ha ha.
 
 
DIETA: Poc recomanable per a dieta.