Classic burger

Tinc entès que el propòsit original de l'entrepà d'hamburguesa, com el de molts entrepans en general, és el de ser un àpat satisfactori, amb no pas pocs ingredients, conjuntura de pa, carn i amanida, que resulta "portàtil" i ràpid o fàcil d'ingerir. El problema, penso, és que comercialment s'ofereix tot estimulant fàcilment la golafreria, que al seu torn ens pot generar el mal hàbit de menjar-ne sovint, en quantitats excessives i amb acompanyaments de tota mena.

Els entrepans d'hamburguesa solen ser quelcom a excloure si hem de fer dieta per aprimar. Llàstima si us agraden, oi? Personalment, penso que he trobat la solució justa. Això és, en primer lloc: no anar pas mai als McDonald's, Burger King i similars, i fer-les a casa. En segon lloc, menjar-ne tan sols una per persona, no més, i sense acompanyament (ni patates, ni nuggets, ni res de res). En tercer lloc, que sigui esporàdica, no pas habitual.

Per tant, parlem d'una "hamburguesa" (s'entén per sinècdoque un entrepà d'hamburguesa) per persona, feta a casa, sense acompanyaments per picar ni altra cosa més que una beguda, aquesta preferiblement no ensucrada, i tot plegat no més que de tant en tant. És la millor manera d'assaborir una bona hamburguesa sense patir-ne els problemes a què ens fa propens aquest plat tan llaminer. Si ho feu així, comprovareu que amb tan sols una hamburguesa us quedeu satisfets fins al següent àpat, a més de que ja fareu una digestió normal i no pas lleugera ni pesada.

La combinació d'ingredients és variable, però jo l'he anotada aquí tal i com la conec i faig, a la manera nord-americana i amb els ingredients probablement més tradicionals d'aquesta.


INGREDIENTS (per a una persona):

- 1 pa rodó, normal o tou (tipus bun), tallat i amb sèsam a la superfície, o bé un tall quadrat de txapata (recomanat).
- 1 hamburguesa (100% carn de vobí).
- 1 o 2 rodanxes de formatge Cheddar.
- 1 rodanxa de ceba, ordinària o blanca.
- 1 rodanxa de tomàquet (verd o vermell) de tamany mitjà/normal.
- 1 fulla o grapat de fulletes d'enciam.
- 1 cogombret en conserva (a tallar en rodanxes).
- Salsa de maionesa.
- Salsa de mostassa.
- Salsa de kètchup.
- Oli d'oliva (de poca acidesa) o de girasol, per a fregir.

PREPARACIÓ:

L'entrepà d'hamburguesa es fa en poca estona sense deixar de ser un plat mínimament elaborat. La preparació ideal consisteix bàsicament en fregir la carn mentre preparem l'entrepà tranquil·lament, i acabar les dues parts del procés al mateix temps. Primer, posarem una mica d'oli a escalfar en una paiella o planxa, no gaire, tan sols per a què la carn no s'enganxi. Agafem la peça de carn i l'aixafem una mica amb la mà, procurant que no es trenqui, per expandir-la en tamany lateral alhora que deixar-la més fina en gruix. També agafem la rodanxa de ceba i, amb les mans, la separem en els seus propis cercles consecutius.

Posem la carn i també la ceba (si és que no la preferim crua) a fregir, tapant la paiella i vigilant-la (per donar, en un moment donat, una volta al contingut, primer a la ceba i més tard a la carn) mentre preparem l'entrepà. Primer de tot, sobre l'interior del tall inferior de pa, hi servim al centre una cullerada de postre de maionesa i expandim el líquid homogèniament, com si fos mantega, deixant que el pa l'absorveixi. Seguidament, hi posem les capes de vegetals seguint un ordre i procurant repartir-les igualment en l'espai: Les quatre o cinc rodanxes de cogombret, l'enciam, la rodanxa de tomàquet, i finalment la ceba fregida. En aquest precís moment, el de treure la ceba fregida, podem donar la volta a la carn.

Quan la carn estigui feta, apaguem el foc i treiem l'hamburguesa, amb cura que no gotegi oli però sense deixar que es refredi, per a posar-la a l'entrepà i, seguidament a sobre, estendre-hi la rodanxa de formatge. L'escalfor de la carn contribuirà a fondre una mica el formatge.

Abans de tancar l'entrepà, a l'interior de la part superior hi extenem una "cullerada de postre" de mostassa, deixant que el pa l'absorveixi. Després ve el kètchup, però aquest no l'extenem pas, sinó que el deixem en taques puntuals, tal i com cau de l'envàs, i en poca quantitat. Tanquem finalment l'entrepà, aixafant-lo molt lleugerament com a toc de gràcia, i servim en un plat.

DIETA: No recomanable per a dieta.