Bacallà al forn

El primer plat de peix que he fet mai al forn és aquest, el bacallà al forn. N'estic content de com em surt, i la mateixa recepta és variable, com veurem.



INGREDIENTS (per a quatre persones):
  • Sis talls de bacallà congelat, sense espina.
  • Un o dos carbassons, o bé una patata.
  • Allioli (250ml.)
  • Oli d'oliva.
  • Orenga i julivert.

PREPARACIÓ:

En un recipient de fang rectangular i de tamany mitjà, hi vertim un rajolí d'oli que sigui suficient per a llubricar, a continuació i amb la punta dels dits, tota la superfície i costats de l'interior. Seguidament, tallem el carbassó en llàmines molt fines. Val a dir que el carbassó és una tria variable, si més no el que jo he triat per fer dieta, però originalment la recepta que vaig aprendre de la mare era amb patata. Amb el carbassó, el plat queda una mica fluix de sabor, mentre que amb la patata és molt més deliciós. Ho deixo a la vostra discreció.

Amb les llàmines fines de carbassó (o de patata), fem un llit per tot el recipient, intercalant les llàmines de manera que ho tapem tot sense deixar espais buits. Seguidament, podem reposar les peces de bacallà, talment sense descongelar, sobre el llit que hem fet. Podem després vertir l'allioli (vegeu la recepta a l'apartat de Salses), intentant remullar, si no cobrir-ho, tot. Per darrer, guarnim amb orenga i julivert, vigilant de no posar-ne massa (el dia de la fotografia em vaig passar i per això, després del forn, veieu taques negres). Per cert, si heu triat patata enlloc de carbassó, recomano sustituir l'orenga i julivert per un pimentó vermell.

Preparat el recipient, l'introduïm al forn, que graduem a potència mitjana i durant uns 30 o 45 minuts (aneu comprovant). En acabat, quan la superfície tingui un color daurat que ens agradi, apaguem del forn i, amb la protecció de guants o draps de cuina, retirem i deixem refredar sobre el marbre. Per beure, si us agrada, podeu gaudir d'un vi blanc.


DIETA: Recomanable per a dieta (si el fem amb carbassó, no pas amb patata).